måndag 10 augusti 2009

Hur vill Gud att vi ska fasta

I bibeln ser vi tydligt att fastan har en viktig och central roll i det religiösa livet. Både i GT och NT kan vi läsa om hur människorna både fastade tillsammans och individuellt.

Tydligt är att Jesus menar att rätt fasta är en längtan hos människan att föra oss närmare Gud. Av många bibelverser förstår vi att fasta var mycket förekommande i biblisk tid. Fariséerna fastade två dagar i veckan. Jesus, det judiska folket fastade och Hans apostlar och dem första kristna. Jesus vill att vi ska fasta och det märker vi när Han riktar Sina ord till sina lärjungar då Han säger. När ni fastar….lägg märke till att Han inte säger...Om ni fastar.
En viktig aspekt på fasta är, vad som sker med oss när vi inte har magen full med mat. Vi känner oss svaga och beroende, det är då som människan inser sitt behov av Gud. Att i det läget vara inför Herren i bön innebär beroende och öppenhet för Herrens kraft i sitt liv. En annan viktig aspekt är, vad som gäller, när magen är full av mat.

Många har tyvärr missförstått fastans innebörd:

När vi fastar avstår vi från kött eftersom det lättare framkallar syndiga lustar och animaliska produkter som ofta kännetecknar fet mat. Många av oss fastar genom att inte äta kött och mjölkprodukter, men istället glufsar vi i oss mycket annat för att fylla magen med. Vad är det för fasta egentligen om jag kanske avstår från kött och istället äter massor med bröd, fisk, sallad, pasta, sötsaker, grönsaker, frukt, potatis, linssoppa, ris, burgul osv. Eller vad hjälper det att avstå från att dricka mjölk om man dricker massvis med saft, läsk, vin och annat som man tycker om. När vi under fastan avstår från en viss typ av mat är meningen att man ska avstå från kött och mejeriprodukter/mjölkprodukter och äta annat, men i små mängder. Jag kan ge några exempel så ni förstår exakt vad jag menar:

Om du t ex i vanliga fall äter 5 ggr om dagen kanske du under fastan bara äter 2 ggr under dagen och i mindre mängder. Äter du i normalfall en tallrik full med potatis, fisk och sås bör du kanske minska din portion till ¼ dels tallrik.

Om du i vanliga fall tycker om sötsaker, chips, godis och läsk är det kanske lämpligt att under fastan avstå från dessa saker och ger bort dem pengarna till något gott ändamål. Eller om du sitter framför Internet flera timmar varje dag för chatt och liknande bör du kanske minska den tiden eller istället använda den till att surfa på kristna sidor istället och lära dig mer om Guds kärlek till dig.

Vad händer om man fastar och fortsätter utföra felaktiga handlingar kommer Gud att acceptera vår fasta? Nej, för om vi fastar måste vi fasta med hela vårt hjärta och hela vår själ och även visa det genom våra handlingar och förhållningssätt mot våra medmänniskor. Människan tänker mer på synden och försöker stå emot den och göra goda gärningar när denne fastar. Om man inte fastar av hela sitt hjärta och bara avhåller sig från mat men inte avhåller sig från dåliga vanor så kommer fastan inte bli accepterad av Gud. Fasta är alltså att försöka avstå från lögn, svordomar, gräl, skvaller, bråk, sexuella synder, vrede, upproriskhet, uppkäftighet, avundssjuka, högmod etc. Här ska jag ge några exempel på vad kyrkans män sagt om detta och som bevisar att fastan har en djupare innebörd än att bara avstå från en viss typ av föda:

Mor Baselius:

"När du fastar med din mage ska du också fasta med ögonen, öronen, fötterna, händerna och munnen".

Mor Athanasios:

"Om ni inte vakar över era läppar när ni fastar så att dem inte släpper ut elakhet, vrede och lögn, eller om ni baktalar (alltså talar illa) om din medmänniska då hjälper inte er fasta. Den blir meningslös och det blir bara bortkastad tid".

Gud säger själv i Jesaja 58, vers 6-7:

Nej, detta är den fasta jag vill ha: Lossa orättfärdiga bojor, lös okets band, släpp de förtryckta fria, bryt sönder alla ok, ja dela ditt bröd åt den hungrige skaffa de fattiga och hemlösa en boning, kläd den nakne var du än ser honom och drag dig inte undan för den som är ditt kött och blod. Då skall ditt ljus bryta fram som morgonrodnaden och ditt helande visa sig med hast. Din rättfärdighet skall gå framför dig och HERRENS härlighet följa i dina spår."

Försvara rättvisan, hjälpa den fattige, ge bröd åt den behövande, kläd den nakne och ge hem åt den hemlöse osv.

Jag hoppas ni har fått en inblick i vad fastan egentligen handlar om, nämligen att vi genom att avstå från mat, onda handlingar och annat som vi normalt gör om dagarna för att istället hjälpa andra människor, visa kärlek mot varandra, skänka pengar, mat och boende för dem fattiga, behövande och hemlösa.

Dag efter dag lovar jag Gud att jag imorgon ska ångra mina synder. Dagarna har tagit slut och mina synder finns kvar. Förbarma dig över oss vår Gud och hjälp oss att sprida glädje, kärlek, omtanke till våra medmänniskor.

Herre, gör oss till ett redskap för din frid.
Där hat finns, låt oss få föra dit kärlek. Där ondska finns, låt oss få komma med förlåtelse. Där oenighet finns, låt oss få komma med enighet. Där tvivel finns, låt oss få komma med tro. Där förtvivlan finns, låt oss få komma med hopp. Där sorg finns, låt oss få komma med glädje. Där mörker finns, låt oss få komma med ljus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar