måndag 10 augusti 2009

Islam vs Kristendom


Likheter
Det finns uppenbara likheter mellan islam och kristen tro.

En Gud
Islam är en så kallad monoteism. Tron på den ende Guden är den viktigaste läran i islam och kallas för ”tawhid”. I Koranen kallas Gud för Allah. Det ser vi i den första satsen i det islamska vittnesbördet: ”Det finns ingen Gud utom Allah.” Med Allah menar muslimen den Gud som skapat himmel och jord genom sitt ord och som sade: ”Varde!” (Koranen 2:117/111)1 Han är allsmäktig, allvetande och allestädes närvarande. Han är Adams, Evas, Noas, Abrahams, Moses, Davids och Jesu Gud. Han är den ende Guden som någonsin existerat. Han är beskriven i ”de sköna namnen” på Gud (Koranen 59:22-24). Dessa namn är 99 beskrivande adjektiv på Allah i Koranen.

Böckerna
I Koranen finner man många av Bibelns personer och händelser, även om Koranen avviker en hel del i detaljer och berättelser. Men likheterna är så stora att det är svårt att frigöra sig från tanken att Muhammed lånade friskt från judar och kristna när han framställde Koranen.
I Koranen finner man många av Bibelns personer och händelser, även om Koranen avviker en hel del i detaljer och berättelser. Men likheterna är så stora att det är svårt att frigöra sig från tanken att Muhammed lånade friskt från judar och kristna när han framställde Koranen.

Koranen gör anspråk på att vara en exakt kopia av Guds eviga ord. Man tror att det finns ett evigt original i himlen som på arabiska kallas för ”bokens moder” (Koranen 43:4). Vid en viss tidpunkt i historien uppenbarade sig, enligt Muhammed, ängeln Gabriel för honom, kallade honom till profet och gav honom ord från Gud som han skulle framföra. Koranen växte fram under perioden 610-632 efter Kristus.

Praktiken
Islam lägger stor vikt vid bön. I muslimska länder kallar man till bön fem gånger per dag från moskéernas minareter. Den bön man förrättar är rituell med givna ord och kroppsställningar och föregås av rituell tvagning. Bönen måste vara riktad mot Kaaban i Mecka, som muslimer tror är jordens medelpunkt. När man tillber Allah visar man med sin böneställning att man är en ”muslim”, det vill säga en som helt böjt sig under Gud och hans vilja som har uppenbarats i Koranen.

Det finns även en friare form av bön i islam, som liknar den som finns i många kristna traditioner, och den kallas ”doa”. Då kan muslimen be med egna ord, öppna ögon och upplyfta händer, ofta för ett helande från sjukdom eller hjälp med ett problem.

En annan likhet är omsorgen om de fattigaste. Det är en religiös plikt att ge allmosor till de fattigaste så att ingen ska behöva svälta i det islamska samhället. Det rör sig om 2,5 procent av inkomsten. Det är också ett skäl till att man ser så många tiggare i muslimska länder.

Olikheter
Det finns också väsentliga skillnader mellan islam och kristen tro

Treenigheten
Muslimer uppfattar den kristna tron på den treenige Guden som oförenlig med tron på den ende Guden. Därför angriper Koranen treenigheten, som Mohammed verkar ha missuppfattat. I Koranen framställs nämligen en vrångbild av den kristna treenigheten, det vill säga en treenighet som består av Allah, Jungfru Maria och deras son Jesus (Koranen 5:116).

Den största synden i islam är ”shirk”, det vill säga att göra någon eller något jämställt med Gud.2 Muslimer uppfattar att vi kristna begår denna synd varje gång vi böjer oss inför Kristus och tillber honom. Man ser det så att vi gör en människa till Gud. Bibeln framställer det ju tvärt om så att det är Gud som uppenbarar sig i en människa (Johannes 1:1, 14).

Jesu gudom
Enligt Koranen är Jesus skapad i Jungfru Maria. Koranen drar en parallell mellan Adam som skapades utan far och mor och Jesus som skapades utan far (Koranen 3:59/52). Enligt Koranen är Jesus enbart människa och inte Guds son. I Koranen kan man läsa att Jesus var en apostel som fick en bok från Gud som hette ”al-injil”, det vill säga evangeliet (Koranen 57:27). Han gjorde också under och tecken. Han skapade till exempel en fågel av lera som han andades på så att den började leva. Han botade spetälska, öppnade ögonen på blinda och uppväckte till och med döda (Koranen 3:49/43). Men i Koranen var han inte en uppenbarelse av Gud eller Guds son, utan bara en profet lik Mose, Mohammed och andra.

Jesu död
Koranen förnekar även Jesu korsfästelse och död. Det står i Koranen: ”Och sade: Vi hava förvisso dödat Kristus, Jesus, Marias son, Guds apostel. Men de har varken dödat eller korsfäst honom, utan det tycktes dem blott så, och de som tvista därom, hava sannerligen svävat i tvivel, enär de ej haft någon kunskap om honom, utan endast antaganden att rätta sig efter; de hava ej dödat honom i verkligheten, utan Gud har upptagit honom till sig, ty Gud är väldig och vis.” (Koranen 4:157-158/156)

Det finns visserligen några olika tolkningar av denna vers, men den överväldigande majoriteten av auktoriserade korantolkare lär att Jesus Kristus aldrig dött och aldrig blivit korsfäst. Man lär istället att en annan person förvandlades av Gud till att se ut som Jesus. Man arresterade och korsfäste därmed fel person. Gud hade redan före korsfästelsen tagit upp den riktige Jesus till himlen. Vem som uppstod från de döda tas inte upp över huvud taget.

Problemet från ett kristet perspektiv är ju att om man förnekar Jesu gudom och hans död och därmed hela försoningen så finns det inget evangelium kvar.
Eftersom Mohammed därmed tagit bort hela försoningen i Jesus Kristus, är Jesus ingen frälsare i islam, ingen medlare mellan Gud och människan. Han har absolut inte dött och uppstått för människans synd. Problemet från ett kristet perspektiv är ju att om man förnekar Jesu gudom och hans död och därmed hela försoningen så finns det inget evangelium kvar.

Jesu uppdrag
Varför föddes då Jesus till världen? Enligt Koranen hade Jesus två huvuduppdrag. Det ena var att han skulle med sin bok och sitt budskap bekräfta ”Tawrah” det vill säga Moseböckerna. Det andra var att profetera om att ”Ahmed” det vill säga Mohammed skulle komma en dag (Koranen 61:6). Det innebär att Jesus hade till uppgift att vara en förelöpare till Mohammed, ungefär som Johannes Döparen var en förelöpare till Jesus i evangelierna.

Bibelns och Koranens uppfattningar om vem Jesus Kristus är och varför han föddes till världen är ju nästan helt motsatta varandra. Bibeln säger: ”Så älskade Gud världen så att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.” (Johannes 3:16)

Den helige Ande
Eftersom Muhammed förnekade treenigheten har Koranen även en annan syn på den helige Ande. Han är visserligen omnämnd där, men aldrig som en del av gudomen, utan snarare som en ande som skickas ut för att på Guds uppdrag utföra vissa handlingar, ungefär som en ängel (Koranen 16:102/104, 2:87/81, 21:91).

Koranen och Bibeln
Islam lär att Bibeln har blivit förfalskad av judar och kristna så att den nu är en blandning av sanning och lögn. Så står det visserligen inte uttryckligen i Koranen, men där finns anklagelser mot lokala kristna att de förvrängde tolkningen av Bibeln (Koranen 3:78-79/72-73).

Den islamska läran att Bibeln har förfalskats utvecklades ganska långt efter Muhammeds död, när islam erövrat områden som var dominerade av judar och kristna. Vid en jämförelse fann man att Koranen och Bibeln bara delvis stämde överens. Eftersom man utgick från att Koranen var Guds ofelbara ord kom man fram till att Bibeln numera måste vara förfalskad. Att det skulle vara tvärt om ansågs uteslutet.
Det kan vara värt att notera att Muhammed åtskilliga gånger under Koranens tillkomst påstod att hans budskap bekräftades av Bibeln och därför måste vara från Gud (Koranen 2:89/83, 2:101/95, 5:68/72). Efter Koranens tillkomst påstår alltså muslimer att Bibeln inte stämmer överens med Koranen och därför inte kan vara sann!

Frälsning
Islam lär att människan blir frälst genom sin tro och sina goda gärningar.
Eftersom Koranen förnekar Jesu död och försoning, finns heller ingen frälsning i Jesus Kristus. Islam lär att människan blir frälst genom sin tro och sina goda gärningar. Man tror att två änglar, som sitter på vardera axeln, följer varje människa. Den som sitter på den vänstra axeln skriver ned alla våra dåliga gärningar, medan de goda gärningarna skrivs ned av den högra ängeln (Koranen 50:17/16, 54:52-53).

På domens dag som kallas för ”jom al-hisab”, det vill säga räkenskapens dag, rapporterar de två änglarna om allt vad människan gjort. De goda gärningarna läggs i den högra vågskålen och de onda i den vänstra. Beroende på hur vågen slår kommer så människan till paradiset eller helvetet (23:101-104/103-106). Men människan kan inte i förväg vara säker på utslaget, eftersom allt ändå sker efter Allahs vilja.3

Nu verkar det ju som om människan gör fler onda gärningar än goda. Men enligt Koranen väger en god gärning upp tio onda (Koranen 6:160/161), det vill säga har man bett en gång kan man teoretiskt sett synda tio gånger och ändå stå på noll.

Muslimen ska helst hålla de fem pelarna (vittnesbördet, bönerna, fastan, allmosorna och pilgrimsfärden) om han ska vara någorlunda säker på att vinna evig frälsning. Man uppfattar frälsningen ungefär som ett kontrakt mellan Gud och människan. Om människan fullgör sin del av avtalet så fullgör Gud sin del och låter den troende muslimen komma till paradiset.

Enligt Koranen finns bara ett säkert sätt att få komma till paradiset och det är att dö i ”jihad”, det heliga kriget. Den goda gärningen, att man dödas för Guds sak, är värd mer än alla andra goda gärningar tillsammans (Koranen 3:157-158/151-152). Det är den ideologin som gör att unga människor offrar sina liv i islamisternas terror. Dessutom tror man att Muhammed ska be för alla muslimer på domens dag och det ökar ju chanserna att få komma till paradiset.4

© Lars Mörling, 2007

--------------------------------------------------------------------------------
Fotnoter:
1.Eftersom översättningarna av Koranen följer två olika versindelningar kan verserna ibland vara olika numrerade, t ex 2:117/111 ↩
2.Bukhari Volym 3, Bok 48, Nummer 822 ↩
3.Bukhari Volym 2, Bok 23, Nummer 444 ↩
4.Bukhari Volym 9, Bok 93, Nummer 532 ↩

12 kommentarer:

  1. Du sa "Muhammed lånade friskt från judar och kristna när han framställde Koranen."... Koranen svarar själv på detta
    koranen 10:38 "Och ändå säger de: "[Muhammad] har författat den." Säg: "Lägg då fram en med denna jämförbar sura (kapitel) och kalla [till er hjälp] dem som ni kan [kalla], andra än Gud, [för att intyga att] ni talar sanning.".. Så lägg fram ditt bevis om att Koranen har kopierat bibeln! Ja, det är sannt att vissa berättelser har sina likheter men observera och lägg märke till att muslimer har alldrig sagt att hela bibeln är korrupt, så vissa delar av bibeln kan ha sina likheter med koranen.

    En av anledningen att Koranen är här idag är att rätta till det som är fel i bibeln. T.ex historian bakom Jesus, konceptet om gud och konceptet om hur man dyrkar honom. Och inte nämna om hur Koranen rättar till hur gud skapade vår jord. T.ex som när Bibeln sa att Gud var tvungen att ta rast efter att han skapat jorden 2 Moseboken 31:17 "...ty på sex dagar gjorde Herren himmel och jord, men den SJUNDE DAGEN VILADE OCH HÄMTADE ANDAN."

    Gud vilar och hämtar andan efter att ha skapat jorden!? hahah Må gud förlåta mig för att nämna något sådant! Koranen rättar till detta och säger Sura (Kapitel) 50 vers 38 "Vi har helt visst skapat himlarna och jorden och allt som finns däremellan under sex dagar - OCH DETTA TRÖTTADE OSS INTE."... Alhamdulillah Gud föränklar saker och ting för er men ni är blinda och vill inte se det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och hur vet du om Gud va trött efter 6e dagen? han har väll rätt att ta en kaffe paus de e väll inget fel? All ham DI lu la My as

      Radera
  2. Du sa "Det finns även en friare form av bön i islam, som liknar den som finns i många kristna traditioner, och den kallas ”doa”. Då kan muslimen be med egna ord, öppna ögon och upplyfta händer, ofta för ett helande från sjukdom eller hjälp med ett problem."...

    Du kan ingenting, du kan inte ens skillnaden mellan "Dua" och "Salah". Salat är det bön man gör 5 gånger om dagen vilket är en av dom fem islamiska pelare muslimer måste göra utan någon sorts mänskilg tvång! "Dua" Däremot är frivillig och nästa som den kristna bön, då man frågar efter t.ex hjälp eller vill något att hända.

    Jag personligen tackar gud för att han gett oss den chans att dyrka honom fem gånger om dagen, som inte bara hjälper med att uppfylla den andliga sidan av mig men också hjälper mig att stå ifrån det som är förbjudet (HARAM)!

    SvaraRadera
  3. Du sa "En annan likhet är omsorgen om de fattigaste. Det är en religiös plikt att ge allmosor till de fattigaste så att ingen ska behöva svälta i det islamska samhället. Det rör sig om 2,5 procent av inkomsten. Det är också ett skäl till att man ser så många tiggare i muslimska länder."


    Du har rätt zakat är 2,5 procent av inkomsten som är ett MÅSTE för muslimer, du glömmer också att muslimer ger oftast SADAQA (charity) till dom fattiga! Nu att det finns många fattiga i islamiska länder beror på att muslimerna inte gör sina jobb! Vilket är ett av de många tecken för dommedagens närhet! Men för ungefär 120-150 år sedan var det inte så! De muslimska länder som visar sig vara "efterbliven" var dom som stod högt. Det följande är en liten del av en artikel från en känd hemsida som stöder min arguement.

    physicsworld.com/cws/article/print/42134

    "For hundreds of years, while Europe was mired in the Dark Ages, the medieval Islamic empire was at the forefront of science – in sad contrast to the state of many Muslim countries today. Jim Al-Khalili asks what has been impeding progress, and examines some projects that could herald a brighter future"

    Så, som alla kan se om muslimerna hade gjort vad islam igenligen lär ut så skulle inte muslimska världen va i denna röra. Men det här är endå ett av profetens profetior innan dommedagen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lär dig en sak. Forska med egna ögon innan du väljer religion. Hur kan man ha en person som profet som har sex med en död kvinna, våltäkt, berövar byar, dödar, tvingar judar o kristna att konventera, o en massa andra skit smuts saker. Vad har Koranen för mirakel? Hur kan Mohammed röra månen enligt er muslimer. Min vän hoppas Gud förlåter er när ni är i dödens stund. Den som inte tror på Jesus som Guds son han går tyvär förlorad.

      Radera
  4. Du sa "Muslimer uppfattar den kristna tron på den treenige Guden som oförenlig med tron på den ende Guden. Därför angriper Koranen treenigheten, som Mohammed verkar ha missuppfattat. I Koranen framställs nämligen en vrångbild av den kristna treenigheten, det vill säga en treenighet som består av Allah, Jungfru Maria och deras son Jesus (Koranen 5:116)."

    Det är inte Muhammed som har missuppfattat det treenigheten det är du som är efterbliven och inte vet vad vissa katoliker tror på! Din fega människa citera hela versen!

    Koranen 5:116 "OCH GUD skall säga: "Jesus, son av Maria! Är det du som uppmanade människorna att dyrka dig och din moder som gudomliga väsen vid sidan av Gud?" [Jesus] skall svara: "Stor är Du i Din härlighet! Hur skulle jag kunna säga vad jag inte hade rätt att säga? Om jag hade sagt detta skulle Du helt visst ha vetat det. Du vet vad som är i mitt innersta men jag vet inte vad som är i Ditt innersta; Du känner allt det som är dolt för människor."

    Kommihåg nu att katolismen är ca 1200 äldre än pretstanismen! Det följande sida är en katolsk sida där katoliker dyrkar MARIA!

    http://www.evangelicaloutreach.org/rosary.htm

    http://mostmerciful.com/mary.htm

    En täxt från sidan. "Hail, Holy Queen, Mother of Mercy, hail, our life, our sweetness, and our hope! To thee do we cry, poor banished children of Eve! To thee do we send up our sighs, mourning and weeping in this vale of tears. Turn then, most gracious advocate, thine eyes of mercy toward us; and after this, our exile, show us the blessed fruit of thy womb, Jesus. O clement, O loving, O sweet Virgin Mary!"

    Så som alla kan se så är har inte Muhammad missuppfattat treenigheten men det är mistern som ligger bakom artikeln är efterbliven!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni muslimer är efterblivna. Treenigheten är Gud, den heliga anden och Jesus. Han är inte efterbliven han som lagt upp detta utan de e den som är blind ifrån sanningen de e just dig ja pratar om och alla muslimer

      Radera
  5. Du sa "I Koranen kan man läsa att Jesus var en apostel som fick en bok från Gud som hette ”al-injil”, det vill säga evangeliet (Koranen 57:27). Han gjorde också under och tecken. Han skapade till exempel en fågel av lera som han andades på så att den började leva. Han botade spetälska, öppnade ögonen på blinda och uppväckte till och med döda (Koranen 3:49/43). Men i Koranen var han inte en uppenbarelse av Gud eller Guds son, utan bara en profet lik Mose, Mohammed och andra."


    Du borde först citera verserna sen kommentera! Koranen 3:49 "[3:49] och [sända honom] till israeliterna som Sitt sändebud." [Och Jesus sade:] "Jag har kommit till er med ett tecken från er Herre. Jag skall forma åt er i lera något som liknar en fågel och jag skall andas på den och med Guds tillåtelse skall den bli en fågel. Och jag skall bota de blinda och de spetälska och med Guds vilja skall jag väcka de döda till liv. Och jag skall säga er vad ni äter och vad ni lägger upp som förråd i era hus. I detta ligger ett tecken för er - om ni är [sanna] troende."

    Som du ser varje gång Jesus gjorde ett mirakel så erkände Jesus att det var med guds vilja! Bibeln säger samma sak. Inte bara det, varje gång Jesus gör ett under I bibeln så ber han gud om tillåtelse! Han säger aldrig att det är med hans egna krafter han gör dom under och mirakel han gjorde utom med hjälp av gud. Som när han sa Johannes 5:30 "Av mig själv kan jag inte göra något: som jag hör, så dömer jag, och min dom är rättvis, ty jag följer inte min egen vilja utan hans vilja som har sänt mig."

    Så som alla kan se sa Jesus "Av mig själv kan jag inte göra något!"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du läser Koranen och tror på det som står där. Hur kan du säga att han som lagt upp sitt upplägg är efterbliven när han forskar ljupare än Koranen. Imamer predikar inte sanningen om eran profet försök att få in det i ditt huvud. Jesus är allsmäktig, när du dör min vän så hoppas jag att du får en möjlighet att träffa Jesus. Hoppas han ger dig en chans att få lära känna honom.

      Radera
  6. Du sa "Det finns visserligen några olika tolkningar av denna vers, men den överväldigande majoriteten av auktoriserade korantolkare lär att Jesus Kristus aldrig dött och aldrig blivit korsfäst. Man lär istället att en annan person förvandlades av Gud till att se ut som Jesus. Man arresterade och korsfäste därmed fel person. Gud hade redan före korsfästelsen tagit upp den riktige Jesus till himlen. Vem som uppstod från de döda tas inte upp över huvud taget."


    Ja det är sant att Jesus aldrig korsfästes eller dog. Du glömmer nämna vad dom flesta Koran kommentatorna säger! Det är inte vilken person som hälst som blir korsfäst istället utom det är Jesus egna lärjunge Judas som förrodd Jesus som korsfästes! Det här är bara en teori om vem som blev korsfäst igentligen! Så lägg märke till att Koranen nekar inte att någon blev korsfäst den dagen utom bara nekar att Jesus blev det!

    -----------------------------------------

    Du sa "Jesu uppdrag Varför föddes då Jesus till världen? Enligt Koranen hade Jesus två huvuduppdrag. Det ena var att han skulle med sin bok och sitt budskap bekräfta ”Tawrah” det vill säga Moseböckerna. Det andra var att profetera om att ”Ahmed” det vill säga Mohammed skulle komma en dag (Koranen 61:6). Det innebär att Jesus hade till uppgift att vara en förelöpare till Mohammed, ungefär som Johannes Döparen var en förelöpare till Jesus i evangelierna."

    Du kan ingenting om islam men endå så försöker du missleda folk med din misslyckade artikel! Enligt islam är inte Jesus jobb klar än! Glöm inte att han ska komma tillbaka och besegra antikrist Dajjal!

    SvaraRadera
  7. Du sa "Den islamska läran att Bibeln har förfalskats utvecklades ganska långt efter Muhammeds död"

    LÖGN! Koranen nämner att bibeln har blivit korrupterat! Du har visserligen glömt den versen du själv nämde tidigare
    Koranen Sura 4:157 "Och för att ha påstått att de dödat Messias, Jesus, Marias son, GUDs budbärare. I själva verket dödade de honom aldrig - de fick tro att de gjorde det. Alla grupper som tvistar i denna fråga är fulla av tvivel om detta. De har ingen kunskap; de bara gissar. Absolut dödade de honom aldrig."

    Observera sista biten av versen som säger "Alla grupper som tvistar i denna fråga är fulla av tvivel om detta. De har ingen kunskap; de bara gissar. Absolut dödade de honom aldrig."... Vilka är det som tvistar i denna fråga? Det är bibeln och kristna! Så lägg märke till att då varande muslimerna visste att kristna trodde på något som är förfalskat!


    ---------------------------------------

    Om frälsing mellan kristendommen och islam.

    Vad är bättre? Att ingen oskyldig människa behöver dö får våra synder eller att gud Dödar sin egna oskyldiga son, som inte ens ville bli korsfäst för våra synder enligt Markus 14:32-36

    Markus 14:32-36 "32 Så kom de till ett ställe som heter Getsemane, och han sade till lärjungarna: "Sitt kvar här, medan jag ber." 33Men han tog med sig Petrus, Jakob och Johannes. Bävan och ångest kom över honom, 34och han sade till dem: "Min själ är bedrövad ända till döds. Stanna här och vaka." 35Han gick lite längre bort, föll ner på marken och bad att få slippa denna stund, om det var möjligt. 36Han sade: "Abba! Fader! För dig är allting möjligt. Ta denna bägare från mig. Men inte som jag vill, utan som du vill."

    Jesus gjorde det klart och tydligt för alla att han och gud inte hade samma vilja! Varför skulle han annars bett sin fader om att rädda honom från korset?

    Det här är inte enda problemet! Engligt Kristna är Fadern och sonen samma! Så varför kom inte fadern ner och dog för våra synder istället för sonen? Om sonen är också gud varför var det inte sonen som styrde världen medans fadern kom och dog för oss? Skulle en bra pappa skickat sin son som inte kan simma för att rädda en annan person som håller på att drunkna? Jag ser ingen logik i detta!


    Islam är här för att ta bort all missuppfatning och rädda oss från denna oligiska syn på frälsning!

    JAG HAR ÄNNU ENGÅNG AVSLÖJAT DIG OCH DINA LÖGNER OM ISLAM! ALHAMDULILLAH!

    SvaraRadera
  8. Det människor inte fattar är att det spelar ingenroll vilka likheter som står i Koranen och Bibeln. Det viktigaste är att tro på Jesus att han är Guds son och följa Guds budskap tio budorden. Den som inte vill det behöver inte följa. Bibeln talar om hur livet ska levas. Kristna följer NT från Jesu tid och inte gamla. Ha en bra dag

    SvaraRadera